Manifest del govern de Cervelló sobre la situació actual de Catalunya

Dijous, 26 d'octubre de 2017 a les 00:00

El govern de l’Ajuntament de Cervelló ha elaborat un manifest de condemna de qualsevol acte de violència contra la població i les institucions catalanes, instant al govern espanyol a l’aturada de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i apel·lant al diàleg i la negociació com a via de solució al conflicte polític.

El Consell de Ministres de dissabte 21 d’octubre de 2017, va acordar mesures d’excepcionalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució per a ser elevades al Senat per a la seva aprovació.

L’activació d’aquest mecanisme, inèdit en la història política recent, suposa la suspensió de l’autogovern de Catalunya amb mesures com el cessament del president i vicepresident del govern i dels consellers que integren el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya; la direcció de la seguretat pública de Catalunya controlant el cos de Mossos d’Esquadra, que poden ser substituïts per efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, l’assumpció de les funcions de govern i administració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i del Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya, la intervenció dels mitjans públics de Catalunya (TV3 i Catalunya Ràdio) i el control i la limitació competencial legislativa del Parlament de Catalunya, al que se l’impossibilita d’exercir el control dels òrgans que governin provisionalment Catalunya -que correspon al Senat- i se l’imposa una censura prèvia en el debat polític.

Dites mesures subvertiran la legitimitat dels representants escollits pel poble de Catalunya amb la implantació d’una comissió tecnocràtica imposada que no representa l’expressió de la voluntat popular. Un govern tècnic guiat i dirigit pel govern de l’Estat Espanyol amb objectius imposats des d’una concepció de l’Estat que separa més que uneix, i amb un evident perill d’involució del nostre model de societat.

El poble de Catalunya, al llarg de la seva història, ha manifestat democràticament la voluntat d’autogovernar-se, amb l’objectiu de construir un país fonamentat en el progrés, la sostenibilitat, la justícia social, la igualtat de tota la ciutadania, i de reforçar la cultura pròpia i la identitat col·lectiva. Catalunya avui és producte de moltes lluites compartides, individuals i col·lectives, de persones amb orígens i sensibilitats diverses que han compartit el repte d’assolir el reconeixement de Catalunya com a nació i el seu caràcter de subjecte polític i jurídic.

No estem disposats a renunciar ni al nostre autogovern, ni a poder votar el seu futur. I per això volem donar suport a les nostres institucions i treballar per una democràcia i un país de qualitat i defensar la voluntat de la majoria de la societat de Catalunya, refrendant de forma inclusiva i amb garanties qualsevol acord a que es pugui arribar sobre el futur de Catalunya.

És en aquests moments quan més hem de treballar per la vertebració nacional del país i per la seva cohesió social i territorial, i hem de defensar la dignitat de les institucions de Catalunya i del nostre autogovern. Des de la imposició i des de la força no es podrà resoldre la major crisi política, territorial i institucional de la democràcia que ha de tenir una solució política negociada.

Per això, és més necessari que mai promoure i articular la unitat del conjunt d’institucions públiques catalanes, forces polítiques, agents socials i entitats i organitzacions per donar una resposta des del civisme per tal de reiterar que només el diàleg i la democràcia seran les eines per superar la crisi territorial i institucional més greu des de 1978.

En virtut d’aquestes consideracions el govern de Cervelló manifesta la seva condemna a qualsevol acte de violència, vingui d’on vingui, contra la població i les institucions catalanes; instem al Govern espanyol a aturar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola, tenint en compte que no s’ha declarat la DUI; i manifestem que no compartim les mesures decretades per l’Audiència Nacional espanyola referents a les detencions dels líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, perquè pensem que són totalment injustes i desproporcionades. Un conflicte polític ha de trobar una solució política a través del diàleg i la negociació.

Cervelló, 25 d’octubre de 2017

Darrera actualització: 29.11.2017 | 14:56