1 de maig, Dia del Treball

Divendres, 1 de maig de 2020 a les 00:00

El Departament d’Igualtat proposa per aquesta diada en confinament la lectura de l’informe Dones i mercat de treball: la precarietat té nom de dona, publicat per l’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat.

La presentació d’aquest informe a Cervelló, programada en el marc dels actes commemoratius del passat 8 de març, es va cancel·lar a causa de la declaració de l’estat d’alarma per la situació de crisi sanitària.

Aquesta crisi sanitària posa en risc, especialment, la salut de les professionals dels entorns sanitaris, social, de neteja i treball domèstic, tots quatre sectors molt feminitzats. Segons l’OMS, el 80% de les persones que treballen en els sectors salut i social al món són dones i en aquesta crisi estan en primera línia.  A més, els treballs remunerats relacionats amb la cura, des del treball de cura sanitària, el treball educatiu al treball de cura de la gent gran i la neteja, que són essencials pel manteniment de la vida s’han vist tant materialment com simbòlicament menyspreats. A més a més, hi ha dos altres col·lectius que també ho estan, d’una manera molt invisibilitzada. Un d’ells és el sector de les cures a domicili, un sector, que com la infermeria, estan jugant un paper extraordinari en aquesta situació (com ho fan sempre, però tantes vegades invisibilitzades). I l’altre, són les professionals de la neteja a hospitals i centres sanitaris (que tot i que estan netejant els espais on hi ha malalts són considerades com treballadores de “risc baix” i en molts casos no tenen protecció adequada), i les cuidadores i empleades de la llar, una tercera part de les quals està en situació irregular i no podrà accedir al subsidi ofert pel govern.

Darrera actualització: 30.04.2020 | 22:49