Una onada de calor entra amb el mes d’agost

Dimecres, 1 d'agost de 2018 a les 00:00

La primera onada de calor de l’estiu començar avui dimecres, 1 d’agost, amb màximes que superaran els 40ºC i mínimes per sobre dels 20ºC, a causa de les condicions d’estabilitat atmosfèrica en gran part del país, al costat de la forta insolació pròpia d’aquestes dates i de l’entrada d’aire càlid d’origen africà, i durarà almenys fins al diumenge 5.

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una massa d’aire molt càlid que afectarà bona part de la Península Ibèrica amb valors de temperatura per sobre de la mitjana fins a mitjans de la setmana vinent.

Tot i que avui i demà ja es podran superar localment alguns llindars de calor a punts de l’interior de Catalunya, a partir de divendres aquestes superacions s’estendran a més zones i persistiran com a mínim fins dimarts 7 d’agost, consolidant l’onada de calor. De ser així, de moment serà l’episodi de calor més llarg del present d’estiu.

L’augment tèrmic tocarà sostre a partir del cap de setmana i la predicció indica que es puguin arribar a valors de temperatura màxima d’entre 35 i 40º C a l’interior i d’entre 30 i 35º C al litoral. Els valors mínims també quedaran alts, especialment al litoral i punts del prelitoral, on es mantindran entre 20 i 25º C.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que a partir de dimecres 8 d’agost s’iniciaria un descens tèrmic i els valors de temperatura tornarien a apropar-se a la mitjana, tot i que encara estarien per sobre dels normals per l’època de l’any.

Davant aquesta onada de calor, cal tenir en compte una sèrie de consells per fer-hi front, adreçats de manera especial a la gent gran, als nadons, a les persones amb discapacitat i a les que pateixen hipertensió arterial, Parkinson, Alzheimer, obesitat, malalties de fetge, cardiorespiratòries o cròniques. Així, a casa, es recomana controlar la temperatura, utilitzar ventiladors, obrir finestres al vespre i prendre dutxes fresques. Al carrer, evitar el sol directe i ajudar-se d'elements com un barret o una ampolla d'aigua per refrescar-se. La campanya també incideix en la necessitat de caminar per l'ombra, beure sovint aigua i sucs de fruita, evitar les hores de calor, limitar l'activitat física, les begudes alcohòliques i els menjars molt calents.

Davant els símptomes d’un cop de calor (temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement) es recomana traslladar a la persona afectada a un lloc més fresc i donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar de manera urgent als serveis d'emergències (112).

Podeu seguir els consells d’autoprotecció clicant aquí o a l’enllaç adjunt

 

Darrera actualització: 31.07.2018 | 14:43