Caves Rondel

Les Caves Rondel van ser fundades el 1.949 per Codorniu, sota la direcció de Manel Pagès Raventós. A finals dels anys seixanta, foren ampliades per tal d’incrementar el magatzematge i instal·lar maquinària més moderna i especialitzada. Posteriorment es va completar amb la nau de convencions que tanca l’espai rectangular central. L'organització regular a l’entorn del gran pati central del conjunt edificat dona a aquest un cert equilibri de proporcions i li confereix un a sòbria categoria arquitectònica poc habitual en àrees industrials del país.

Les grans dimensions de les instal·lacions queden relativitzades per la composició arquitectònica, una harmonia en el tractament dels materials i la vegetació. Aquestes condicions li atribueixen un caràcter mediterrani que integra la gran peça en el paisatge. Un complex industrial de gran rellevància en el municipi de Cervelló.

L'estructura de formigó armat va ser projectada per l'enginyer Jaime Artigas. La sala de convencions de la nau més moderna va ser dissenyada per l'arquitecte Lluís Bonet i Garí, deixeble de Gaudí, entre 1970 i 1975, i suposa una nau d'espectacular factura, però més eclèctica.

Entorn:
A la zona industrial situada sobre la riera de Cervelló, limitant amb la carretera N-340, en un indret fortament urbanitzat. Destaquen els grans salzes plantats al llarg del seu perímetre i que es poden veure des de la N-340 i un bosquet d’interès de coníferes a prop de la riera de Corbera.

Descripció:
Conjunt compositivament homogeni, de naus edificades a l’entorn d’un gran pati rectangular enjardinat. Construccions regulars en tipologia de nau, en pedra i fàbrica d’obra, cobertes amb teula àrab. L'edifici principal té 98,80 m de llarg per 19,40 m d'ample. L’explotació industrial actual suposa 70.000 m2 de superfície total construïda.

L’estructura interior varia segons les característiques de la nau. En general són grans arcs de maó en les més antigues (Nau de Tiratge, 1949), i d’arcades de formigó i arcs parabòlics calats a l’espai central en les més modernes (Celler, 1960), amb l’excepció de l'anomenada Sala d’ Actes, d’estil neo-romànic (1970- 75), amb arcs de mig punt de maó i voltes d’aresta que organitzen la sala en dos trams de quatre voltes.

Constitueixen les caves cinc plantes de soterrani, connectades entre si, amb un total de 8 km de túnels.

El pati d’accés és un espai central de distribució i articulació del conjunt, d’uns 100x50m i es troba enjardinat. A destacar la gran marquesina de paraboloides de la nau de Tiratge.

Estat de conservació:
Entorn: bo.
Estructura: bo.
Façanes: bo.
Cobertes: bo.
Interiors: bo.

Ús actual:
Industrial. Caves.

Davant de la urbanització Granja Garcia. Carretera N-340, km 1.241,5 - 08758 Cervelló - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 13.02.2024 | 12:14