Itinerari 1 : Cervelló-Can Riera-Cervelló

Durada: 4 hores
Desnivell: 238 m.
Grau de dificultat: mitjà
Temàtica principal: Vegetació, paisatge, ocupació humana del territori, fauna i patrimoni històric

Excursió pels boscos de Can Riera i Can Sala que ens portarà a conèixer el passat agrícola de Cervelló, coneixent el típic paisatge de bancals que s'observa a les pendents de les muntanyes i que ha creat l'home per facilitar el conreu, així com algunes masies de l'entorn.

Itinerari 1

L'inici del recorregut és a la plaça 11 de setembre, just al centre del poble.
Agafem el carrer major/ctra. N-340 direcció cap a Vallirana i seguim les indicacions a l'esquerra cap a l'església Romànica de Sta. Maria de Cervelló.
Tot i estar fora del nostre recorregut en recomanem la seva visita. Des de l'església contemplem la Serra de Collserola, el puig de Rocabruna, el turó de Can Riera amb la masia al fons, el pic Puig Vicenç.

Tornem a la ctra. de Santa Maria per continuar amb la nostra excursió. Passarem per davant de la masia Can Pitarra, i uns metres més endavant la carretera asfaltada es transforma en una pista forestal. Hem de creuar pel mig de la masia de Can Sala de Baix, mas en el qual destaca la capella del s.XVIII dedicada a Santa Maria dels Dolors i que es coneix per ser el punt de trobada dels veïns en la festa de Santa Maria, el mes de setembre, amb una paella popular.

Un cop hem travessat la masia, seguim sempre la pista principal, direcció Torrelles de Llobregat. Mica en mica, ens endinsem en un alzinar amb sotabosc d'estepes, galzeran i plantes enfiladisses com l'aritjol, deixant a la nostra dreta la masia Les Casetes de Can Sala. Un passeig tranquil i ombrívol que agrairem en èpoques de calor.

Després d'una llarga passejada, arribem a una cruïlla amb el cartell d'indicació de ZONA PEIN, de les Muntanyes de l'Ordal. Aconsellem apropar-se a la vora del camí per tal d'observar el fantàstic paisatge de terrasses amb arbres fruiters. Un paisatge idoni per visitar a la primavera, quan els cirerers estan florits.

Seguim la nostra pista sense desviar-nos fins a la masia de Can Riera. Creuem la masia pel mig resseguint els camps fruiters, plantats en els bancals que caracteritzen el paisatge d'aquesta zona. Al final d'aquest camí trobem una cruïlla de tres camins. Nosaltres seguirem el camí del mig, caracteritzat per un fort pendent. En el transcurs del trajecte trobem una desviació a l'esquerra que no agafarem. Més endavant trobem una bifurcació i seguim el camí de l'esquerra.

Estem a punt d'entrar a la urbanització mas de Can Pi. Continuem la pista fins a la font de l'Avellaner. Tot i que l'aigua no és potable, podem aprofitar aquest indret per refrescar-nos, i tot seguit pujarem les escales que ens condueixen a la urbanització. Girarem a la dreta pel carrer Montseny fins a la cruïlla amb el carrer Av. Núria, que ja no abandonarem fins tornar a la carretera de Santa Maria. A la nostra esquerra veurem la masia de Can Pitarra i baixant el maset de la Creu i la Creu de Terme de Santa Maria que s'atribueix a l'església o a la Masia de Can Sala. Es creu que va ser esculpida durant el segle XVI dins l'estil gòtico-renaixentista de l'època, va ser molt malmesa durant la guerra civil. Posteriorment va ser restaurada i la seva part superior totalment refeta. Un cop en aquest punt desfem el camí fins a la sortida, la plaça 11 de setembre.

Darrera actualització: 02.07.2021 | 13:23

Imatges