Itinerari 4 - Can Rafel - Sant Ponç - Can Rafel

Durada: 6 hores
Desnivell acumulat: 201 m.
Grau de dificultat: mitjà
Temàtica principal: Vegetació, paisatge, ocupació humana del territori, fauna i patrimoni històric

L'Aplec de Sant Ponç és una oportunitat per anar caminant fins al monestir, però hi ha diverses rutes. La nostra proposta combina l'excursió per corriols que s'amaguen entre boscos d'alzines i pins, amb la remor de l'aigua de la riera.

Itinerari 4

El punt de sortida d'aquest itinerari, Hotel Can Rafel, ens ofereix unes magnífiques vistes sobre la comarca del Baix Llobregat, la muntanya de Montserrat, la Vall Baixa del riu Llobregat, la serralada de Collserola i fins i tot el Montseny. Agafem el camí que surt del pàrking de les oliveres, a la dreta deixarem el camp de pitch&put i a l'esquerra un bosc dens de roures, alzines i pins amb sotabosc de gatosa, llentiscle i romaní.

Aviat, divisarem la masia de Can Peret, que deixarem a mà esquerra. A continuació trobem un encreuament en el que continuem recte. Des d'aquí, podem observar les antigues feixes de conreu amb pedra seca que es construïen per superar el pendent de la muntanya i poder conrear, aprofitant l'espai.

Al arribar al desviament de la masia de Can Casildo, que actualment s'usa com a granja, continuarem a l'esquerra per un bosc de pins i alzines, agafem el camí a l'esquerra.

Més endavant creuarem una riera on si ens aturem, podem observar la geologia de la zona. Al continuar deixem un corriol a l'esquerra que puja per les feixes de conreu, i continuem pel bosc de pi i alzines, on el perfum del seu sotabosc format per romaní, espígol, gatosa i galzeran, ens animarà a continuar caminant, sobretot si dies enrera a plogut. Deixem a la dreta una esplanada lliure de vegetació. Travessem el paratge de les Penyes de Sant Ponç, un alzinar amb sotabosc arbustiu mediterrani, que està catalogat com a zona PEIN, i des de la qual podem observar a la dreta la masia de Can Casildo.

Trobem un encreuament i hem de continuar a l'esquerra. Immediatament trobem un altra bifurcació, hem de continuar per la dreta, travessant un bosc de pins amb sotabosc de gatosa i garric. Al començament de la baixada agafem el camí de l'esquerra i poc després continuarem per un corriol. En aquesta zona el sotabosc de la pineda és de llentiscle i marfull. Al finalitzar el corriol agafem la pista principal a l'esquerra, que va paral·lela a la riera. Continuem resseguint la riera, deixant dos camins a l'esquerra i un a la dreta, fins que el camí se separa. Deixem un altre camí a l'esquerra. Finalment trobem un encreuament presidit per dos roures, agafem el camí que puja a la dreta on podem observar els antics marges i les oliveres, fins arribar a Can Dispanya i el monestir de Sant Ponç. De l'antic monestir només es conserva l'església, un dels edificis romànics més ben conservats de Catalunya. Les primeres notícies del monestir són del 1068, tot i que els seus orígens poden ser anteriors. La comunitat monàstica era benedictina, depenent del monestir francés de Cluny i de la seva filial a Catalunya, Sant Pere de Casserres. A partir del s.XIV va iniciar la seva decadència fins que va ser abandonada pels monjos.

Darrera actualització: 02.07.2021 | 13:25