Continua l’impacte de la pandèmia en les víctimes de violència masclista

Divendres, 30 d'abril de 2021 a les 13:05

La situació de les dones i els infants víctimes de violència masclista durant el confinament és una de les conseqüències més dramàtiques de la pandèmia, segons es desprèn de les dades de la nota anual de violència masclista de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat.

2020 ha estat l’any amb més trucades rebudes a la línia 900 900 120, i el volum més gran de trucades es va concentrar de març a juny, gran part d’aquest període en confinament domiciliari, el que demostra que aquest confinament ha provocat més situacions de violència masclista, a l’haver-hi més convivència forçada entre agressor i víctima.

Les denúncies per violència masclista van disminuir un 10% però no suposa que s’hagi donat menys violència, sinó que les dones no l’han denunciat en la mateixa mesura. Alguns dels motius principals que podrien explicar aquest fet estan directament relacionats amb la precarietat de les dones en el mercat de treball: més atur, més temporalitat i menys cobertura de les prestacions, van directament lligats a un augment de la dependència econòmica de les seves parelles, i per tant, de la impossibilitat de denunciar la violència masclista. Al partit judicial de Sant Feliu de Llobregat, al qual pertany Cervelló, es van rebre 369 denúncies, el que representa 37,9 denúncies per cada 10.000 dones. La majoria de les denúncies es va realitzar en atestat policial per part de la mateixa víctima. L’atestat realitzat per la policia continua sent la segona modalitat d’instància més freqüent de les denúncies registrades.

D’altra banda, el percentatge d’ordres de protecció adoptades s’ha incrementat lleugerament respecte a l’any anterior, i les atencions als serveis d’informació i atenció a les dones han augmentat més d’un 30%, però no les dones ateses, que han disminuït un 6%. Tot plegat dibuixa un escenari on els casos de violència masclista s’han detectat i s’han denunciat menys, però on el nivell de violència i el risc per a les víctimes ha augmentat considerablement.

En àmbit judicial, el sobreseïment provisional continua sent la forma més freqüent d’acabar les denúncies per violència masclista, un 46% dels casos a tota la comarca, i junt amb l’elevació a l’òrgan competent, que es dona en un 30% dels casos, configuren una realitat judicial que permet en molts casos als agressors, ser absolts per manca de proves. Aquest fet fa que les víctimes vegin cada vegada menys els òrgans judicials com la solució a la violència que pateixen.

Podeu consultar  les dades más destacades de l'informe clicant aquí o a l'arxiu adjunt.

Darrera actualització: 03.05.2021 | 15:12