21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer

Dimarts, 21 de setembre de 2021 a les 00:00

Avui 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer per conscienciar a tota la població sobre aquesta malaltia que cada cop afecta a més persones.

Amb motiu de la jornada, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat ha organitzat a Cervelló diverses activitats. A partir de les 9.30 hores d’avui hi haurà una taula informativa i petitòria a la porta del Casal de la Gent Gran Josep Tarradellas per recollir fons destinats a la lluita contra la malaltia. I el pròxim 28 de setembre, també al Casal de la Gent Gran, se celebrarà un cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula Vivir dos veces, a les 18 hores. L’activitat és gratuïta.

Després que l’any passat no s’organitzés cap acte públic a tota la comarca per la situació de pandèmia, l’organització reprèn l’activitat presencial amb les normes de prevenció dictades per Procicat. Sota el lema “Ara, com sempre al teu costat” l’AFABaix ha continuat fent difusió sobre la malaltia, les seves característiques, la problemàtica que comporta i la feina que fa per ajudar a qui la pateix, tal com està fent des de la seva creació fa 27 anys.

Proclamat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el primer Dia Mundial de l’Alzheimer es va realitzar l’any 1994, però el 2012 l’organització Alzheimer’s Disease International va decidir estendre la commemoració a tot el mes de setembre, passant a ser aquest el “Mes Mundial de l’Alzheimer”. L’AFA Baix Llobregat s’ha sumat a la celebració d’aquesta efemèride des dels seus inicis, realitzant campanyes de difusió de la problemàtica i tot un seguit d’actes per tota la comarca per, any rere any, honrar aquesta data i el que representa i conscienciar i informar la ciutadania sobre la problemàtica de l’Alzheimer.

De moment no hi ha cura per l'Alzheimer, però si es poden realitzar rutines i activitats per retardar el deteriorament que provoca aquesta malaltia mental que degenera les cèl·lules nervioses en el cervell i disminueix la massa cerebral. Els pacients mostren un deteriorament cognitiu significatiu que es manifesta en dificultats lingüístiques, pèrdua de direcció i dificultats per resoldre problemes senzills en la vida quotidiana. No hi ha tractament per prevenir la malaltia o per frenar el progrés, tot i que es prescriuen medicaments que ajuden amb alguns símptomes de la malaltia i per millorar la qualitat de vida dels pacients, però normalment només és útil en les primeres etapes, perdent la seva utilitat en fases més avançades.  Una vegada que els primers símptomes apareixen, els pacients degeneren i es tornen més dependents, per la qual cosa els cal ajuda per fer les tasques bàsiques com vestir-se o menjar, i la cura permanent d'un cuidador s'anirà convertint en un element indispensable.

Darrera actualització: 21.09.2021 | 09:41