Església de Santa Maria de Cervelló

Església romànica documentada al segle X, antiga parròquia de Cervelló fins el s. XX, que es construí possiblement sobre una base d’una capella del s. IX. Entorn de coves i necròpolis de tombes antropomorfes.

Entorn:
L’Església de Santa Maria de Cervelló, o del Socors, es troba emplaçada en un replà tallat artificialment a la pedra sorrenca, en un indret amb interessants vestigis d’hàbitat i d’una necròpolis de l’Edat Mitjana. En l’actualitat, se celebren diferents actes durant l’any. Forma part del conjunt monumental Castell de Cervelló.

Descripció:
Edifici de culte aïllat, d’estil romànic. Té una planta d’una nau d’arc de canó amb absis semicircular amb arcs llombards, cinc fornícules a l’interior, i un cimbori octogonal sobre el creuer. La nau fa 15,50 m de llarg i està coberta per una volta de canó reforçada per un parell d’arcs torals i capçada a llevant per un absis semicircular. El primer tram és el creuer sobre el que s’aixeca el cimbori, que fa 4,35 m de llarg. Després hi ha dos trams més de llargada irregular: un té 5,65 m de llarg i es troba emmarcat per arcs torals, i l’altre fa 4,10 m. Els arcs torals fan 70 cm d’amplada cadascun.

L’absis està decorat per tres nínxols separats per semicolumnes i amb finestres de doble esquiexada. Probablement deuria tenir dues absidioles més formant una creu, per tal de sostenir la força de la cúpula. Aquests absis van ser substituïts en l’època gòtica per unes capelles rectangulars cobertes amb volta falsa sobre trompes.

Els murs tenen un gruix que oscil·la entre 1,25 i 1,30 m, exceptuant el de l’absis que fa 1,60 m. Degut al pes de l’estructura, els murs són llisos interiorment, en canvi les façanes s’ornamenten amb frisos d’arcuacions llombardes entre fins contraforts.

La porta és de tradició renaixentista, situada a ponent, presenta una decoració classicista, amb dos semicolumnes que suporten un frontó triangular. Per sobre hi ha una rosassa. Està construïda amb pedra de la zona.

L’exterior està molt alterat per l’afegit de capelles, però s’aprecien les bandes llombardes. Les cobertes es van reconstruir fa 5 ó 6 anys. Anteriorment eren més apuntades. La rectoria conserva només una part de la seva estructura.

Interior. La nau conserva, en mal estat, unes pintures barroques del s. XVIII, senzilles, realitzades sobre una capa de guix. El sud de la capella es troba en millor estat i està esgrafiada, l’intradós de l’arc té decoració amb motius estel·lars grocs de fons blau. La volta té llunetes a ambdós costats, amb motius circulars també grocs.

Estat de conservació:
Entorn: ruïna.
Estructura: bo.
Façanes: bo.
Cobertes: bo.
Interiors: mitjà.

Ús actual:
Religiós. Capella

Àrea del Castell de Cervelló. Sota el castell de Cervelló, vora la riera de Can Sala - 08758 Cervelló - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 03.05.2021 | 08:18