Declarat episodi d’alta contaminació per partícules

Dilluns, 1 de juliol de 2019 a les 15:00

La Generalitat ha declarat avui 1 de juliol episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya i manté l'avís preventiu per NO2.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat aquest matí episodi per alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya i manté actiu l’avís preventiu per NO2 als 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric.

La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic tenint en compte tant les dades enregistrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) des del dia 24 de juny de 2019, com també les previsions dels models de dispersió de contaminants que disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat i la situació meteorològica prevista, que ha comportat la superació dels llindars establerts. Concretament, des del dia de Sant Joan s’han enregistrat 31 superacions del valor límit diari de PM10 en 15 punts de mesurament de la XVPCA i la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui.

L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i s’emeten consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

 •      Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

•      Utilitzar el transport públic.

•      Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.

•      Utilitzar el cotxe compartit.

•      Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.

•      En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.

•      Regular la climatització de les llars.

•      Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.

•      Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

D’altra banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat manté actiu l’avís preventiu per NO2 a la ZPE, d’acord amb les previsions dels nivells per aquest contaminants. Des del dia 25 de juny de 2019, s’han produït quinze superacions del llindar de 160 μg/m³ de diòxid de nitrogen (NO2) als punts de mesuraments de la XVPCA, la majoria a la ciutat de Barcelona, però també a Terrassa i a Sant Adrià de Besòs.

Podeu consultar els informes clicant als arxius adjunts.

Darrera actualització: 01.07.2019 | 15:19