15 de març, Dia Mundial de les Persones Consumidores

Dimecres, 11 de març de 2020 a les 14:00

Diumenge vinent se celebra el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, declarat per les Nacions Unides l'any 1983 per visualitzar els drets que assisteixen als consumidors i usuaris.

Enguany, la jornada estarà dedicada al comerç electrònic, per la qual cosa la Diputació de Barcelona, amb el conjunt d’ajuntaments de la demarcació, ha engegat una campanya per informar dels drets de les persones consumidores, la forma d'exercir-los i de com efectuar operacions comercials de manera segura a través d’internet.

L'objectiu prioritari d'aquesta iniciativa és conscienciar la ciutadania en el fet de consumir de manera responsable i evitar riscos de seguretat i privacitat, convençuts que la millor defensa davant aquest tipus de situacions és la informació i el coneixement dels usuaris.

Segons un estudi de la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, es calcula que durant l’any 2019 els catalans han realitzat més de 64 milions de compres en línia, amb un creixement anual superior 20%, i és molt probable que aquest any es puguin superar els 78 milions de transaccions. Malgrat que és indubtable que el comerç electrònic proporciona molts avantatges i oportunitats als consumidors, de vegades es poden trobar amb situacions no desitjades. Diferències en els preus, retards en els lliuraments, una deficient atenció al client o problemes en les devolucions són factors recurrents en les queixes i reclamacions gestionades pels serveis públics de consum.

Podeu consultar com evitar els riscos de seguretat i privacitat en les compres i contractacions en línia a la guia editada per la Diputació de Barcelona clicant aquí o a l’arxiu adjunt.

Darrera actualització: 15.03.2021 | 10:02