28 de maig, Dia internacional d’acció per la salut de les dones

Dijous, 28 de maig de 2020 a les 00:00

Enguany, enmig d'una pandèmia global que podria comportar un retrocés important en la igualtat entre dones i homes, aquesta commemoració pren si cap, més sentit.

El 28 de maig, com a data de mobilització i demandes, va néixer a una reunió de la Red Mundial de Mujeres por los Derechos Reproductivos (RMMDR), realitzada l’any 1987 a Costa Rica, després del V Encuentro Internacional Mujer y Salud d’aquesta organització.Davant la situació d’enguany, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament us proposa una sèrie d’activitats per commemorar aquesta diada en temps de confinament.

XERRADA: Salut Mental de les dones en temps de confinament, resiliència i resistència

Dijous 28 de maig a les 18 hores. Organitzada per la Xarxa de Dones per la Salut a través de la plataforma Zoom. Cal inscripció prèvia clicant aquí.

 

DOCUMENTAL: Temps d’Écoute, a càrrec de Farmamundi i dirigit per Pol Penas.

El film presenta el gènere com a condicionant a la salut, trencant amb l’estereotip de les dones i societats africanes com a passives, pobres i sense iniciativa i, mostrant la societat congolesa organitzada, activista i capdavantera en una lluita per la defensa dels seus drets. La República Democràtica del Congo es considera un dels pitjors llocs per ser dona, segons afirma Nacions Unides.  Temp d’Écoute obre l’espai a l’escolta activa de la realitat congolesa, a la reflexió i a la denúncia. A partir de 5 testimonis de dones que han patit violència sexual o que són dones seropositives el film convida a reflexionar sobre els efectes que tenen els rols socials de gènere en la salut de les persones, i en l’accés als serveis sanitaris i als medicaments. El fil conductor és l’experiència de més de 10 anys d’una associació de dones congoleses (FEPSI- Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrales) dedicades a l’atenció mèdica-psicològica-jurídica-socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra. El documental, de 35 minuts de durada, presenta la visió congolesa però polifònica de la temàtica aportant la perspectiva d’activistes, persones afectades, autoritats locals, persones acadèmiques expertes en gènere i periodistes de la regió.

Cliqueu per veure el tràiler del documental

Cliqueu per veure el documental

GUIA: La salut i el valor social de les cures.

El Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’Institut Català de les Dones (ICD) publica una guia que conté  recursos audiovisuals i lectures en línia entorn del valor social de les cures i la seva relació amb la salut. Podeu consultar la guía clicant aquí.

ÀLBUM COL·LABORATIU: La salut de les dones de Cervelló en temps de confinament.

La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament us fa una proposta per commemorar la jornada difonent les vostres imatges de promoció de la salut durant aquest període de confinament. Podeu fer arribar la vostra fotografia via correu electrònic a l’adreça comunicacio@cervello.cat, indicant les vostres dades personals.

Darrera actualització: 28.05.2020 | 09:03