Coronavirus: “Pla de desescalada” per tornar a la normalitat

Dimecres, 29 d'abril de 2020 a les 10:00

El Govern central aprova un “Pla de desescalada” gradual, asimètrica i coordinada per  recuperar la vida quotidiana i l’activitat econòmica i protegir la salut de las persones.

El Govern estima que la “desescalada” durarà entre sis i vuit setmanes. La fase zero comença el 4 de maig, tret de les illes de Formentera (Balears), i La Graciosa, La Gomera i El Hierro (Canàries), que entren directament en la fase 1 per la baixa incidència del coronavirus. En cas que tots els paràmetres sanitaris, epidemiològics i econòmics vagin bé, la primera s’inicia el dia 11; la segona, el dia 25, i la tercera, el 8 de juny. La ‘nova normalitat’ pot arribar 15 dies més tard: el 22.  La descompressió és asimètrica i es farà per províncies o illes, que aniran transitant per quatre nivells. No es podrà viatjar entre províncies, tot i que les dues estiguin en la mateixa fase fins que arribi la “nova normalitat”. Aquesta mobilitat queda restringida a raons laborals i, a partir del nivell u, també per a vetlles. Cada fase durarà 15 dies i per avançar d’una etapa a la següent s’hauran de complir determinats marcadors, que seran públics: la capacitat d’atenció hospitalària i UCIS, la situació epidemiològica a la zona, les mesures de protecció en transports, i les dades socioeconòmiques.

        

        

        

        

El Pla determina aquestes 4 fases:

Fase 0, 4 de maig: esport i perruqueries

-Exercici físic: sortides individuals, previstes per abans, el 2 de maig.

-Esportistes professionals i federats: obertura d’entrenaments individuals i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

-Obertura de locals i establiments: amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com ara restaurants amb servei de menjar per poder endur a domicili sense consum al local. El servei s’haurà de prestar amb la màxima protecció.

-Locals públics: llarg d’aquesta fase 0 s’intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per preparar el començament de la següent fase.

-Perruqueries: podran donar servei als clients a partir del dia 4 si és amb cita prèvia.

Fase 1, 11 de maig: obren terrasses i comerç

-Petit comerç: en funció dels criteris, es permetrà l’inici parcial de certes activitats, obertura del petit comerç sota condicions estrictes de seguretat excepte els centres o grans parcs comercials.

-Restauració i hotels: es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 30% en hostaleria i l’obertura d’hotels i d’allotjaments turístics excloent-ne zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

-Perruqueries: en aquesta fase els usuaris podran anar ja sempre que l’establiment hagi pres mesures de seguretat i higiene per garantir que s’impedeixen els contagis.

-Horari preferent per a persones grans: en l’obertura de locals en la fase 1 s’inclourà un horari preferent per a les persones de més de 65 anys.

-Sector agroalimentari i pesquer: aquests sectors reprendran les activitats que mantenien restriccions.

-Llocs de culte: els llocs de culte podran obrir limitant l’aforament a un terç.

-Centres d’alt rendiment esportiu: es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades, si és possible torns i es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

Fase 2, 25 de maig: cinemes i restaurants

-Restauració: s’obrirà l’espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i només per a servei de taules.

-Educació: tot i que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase se’n recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys hi puguin acudir si els dos pares han de treballar presencialment i per celebrar l’EBAU.

-Centres de menors i persones amb discapacitat: les persones que viuen en centres de discapacitat o de menors podran rebre visites en aquesta fase.

-Cines, teatres i auditoris: obertura de cines, teatres, auditoris i espais similars amb butaca preassignada i limitació d’aforament d’un terç.

-Monuments, exposicions: seran possibles visites a monuments i equipaments culturals, com ara sales d’exposicions i sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

-Espectacles culturals: es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament, i a l’aire lliure seran possibles quan congreguin menys de 400 persones sempre que sigui assegut.

-Llocs de culte: hauran de limitar el seu aforament al 50%.

-Caça i pesca: represa de la caça i pesca esportiva.

-Bodes: es podran celebrar a partir de la fase 2, tot i que amb límits en el nombre de convidats.

Fase 3, 8 de juny: s’obren les platges i piscines

-Mobilitat i transport públic: una vegada es compleixin marcadors, es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la mascareta fora de la llar i dels transports públics.

-Comerç: en l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de dos metres.

-Restauració: en restauració, es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació, si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.

-Residències: els familiars podran visitar la seva gent gran a les residències a partir d’aquesta fase.

Nova realitat, a finals de juny

-Mobilitat: es permetran els desplaçaments entre províncies.

-Transport públic: ús altament recomanable de mascaretes en el transport públic.

-Platges: reobertura.

El Govern espera arribar a aquesta fase en sis o vuit setmanes i que, per a finals de juny, hi hagi una obertura total de l’activitat econòmica, tot i que amb condicions de distanciament social que s’hauran de mantenir fins que hi hagi una vacuna. Durant totes aquelles setmanes continuarà sent necessari l’ús de mascaretes i mesures d’higiene.

Podeu consultar el Pla de Transició cap a la nova normalitat, així com els annexos amb la previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions establertes en l’estat d’alarma i el cronograma orientatiu per aquesta transició, clicant en els arxius adjunts.

Darrera actualització: 29.04.2020 | 23:06