Itinerari 2: Cervelló-Can Ràfols-Cervelló

Durada: 5 hores
Desnivell: 289 m.
Grau de dificultat: mitjà
Temàtica principal: Vegetació, paisatge, ocupació humana del territori, fauna i patrmoni històric

Un passeig que ens descobrirà la màgia del paisatge agrícola, en concret l'encant de la vinya i els arbres fruiters, i ens endinsarà en boscos de pins guarnits amb enfiladisses i recoberts de sotabosc impenetrable i d'alzines centenàries.

Itinerari 2

Agafem el carrer major/ctra. N-340 direcció cap a Vallirana i seguim pel carrer dels Vidriers i el passeig de la carretera BV-2007 on trobarem a la esquerra les masies de Can Mus, Can Jordi i Can Castany. Tot i estar fora del nostre recorregut recomanem una parada a l'església de Sta. Maria des d’on contemplem la Serra de Collserola, la Serra de L'Ordal i, just a sobre, ens trobem amb les runes de l'antic Castell de Cervelló. Tornem a la carretera de Sta. Maria per continuar amb la nostra excursió. Passarem per davant la masia de Can Pitarra, i uns metres més endavant la carretera asfaltada es transforma en una pista forestal, direcció Torrelles de Llobregat. Ens endinsem en un alzinar amb sotabosc d'estepes, galzeran i plantes enfiladisses com l'aritjol, deixant a la nostra dreta la masia les Casetes de Can Sala.

Després d'una llarga passejada, arribem a una cruïlla amb el cartell d'indicació de ZONA PEIN, de les Muntanyes de l'Ordal. Aconsellem apropar- se a la vora del camí per tal d'observar el fantàstic paisatge de terrasses amb fruiters.

Seguim la nostra pista sense desviar-nos fins a la masia de Can Riera. Creuem la masia pel mig resseguint els camps fruiters. Tot just passat Can Riera ens trobem amb una cruïlla de tres pistes, prenem la de la dreta vorejant el camp de cirerers.

Arribem a un encreuament presidit per una torre d'alta tensió i resseguim la pista que dibuixa un revolt pronunciat a l'esquerra. Mica en mica descendirem la muntanya, i canviarem de paisatge. Apareixerà la roca calcària blanca al camí, substituint el color vermell de l'argila del tram anterior, i ens envoltarà un bosc alt de pins totalment vestits amb enfiladisses i recobert per un sotabosc impenetrable de marfull i llentiscle.

Topem amb una cruïlla on conflueixen tres camins, prendrem el camí de l'esquerra de pendent pronunciat. Comencem a endinsar-nos al bosc de Can Ràfols, tot veient a l'altre vessant de la vall, els camps de cirerers de l'Isidro en les terrasses que ja ens hem habituat a veure en l'entorn de Cervelló. El torrent de Can Valent, al bell mig de la vall ens va seguint els passos. Sense deixar la pista principal creuem un meravellós bosc d'alzines centenàries. Un cop més ens trobem davant una cruïlla i una torre d'alta tensió, prenem la pista central. Anem baixant cap al Torrent i deixem un camí a mà esquerra.

Tot seguit, prosseguim pel camí de ma dreta que ens durà directament a la Masia de Can Ràfols. Finalment, desfem el camí fins el punt de sortida, la Biblioteca de Cervelló.

Darrera actualització: 02.07.2021 | 13:23

Imatges