El municipi

Situació i territori

Situat a la comarca del Baix Llobregat, a només vint quilòmetres de Barcelona, en plena natura i envoltat per muntanyes, Cervelló comparteix veïnatge amb els municipis de Vallirana, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Gelida i Subirats.

El terme municipal té una superfície de 24,14 km2, dels quals 16 km2 estan qualificats com a no urbanitzables i una gran part d’aquests estan inclosos dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEINC) i la Xarxa Natura 2000.

El punt més alt del municipi està situat al puig d’Agulles, dins el paratge de l’Ordal, a una cota de 653,65 metres. El nucli urbà està situat a la vall de la Riera de Cervelló, a cotes d’entre 100 i 180 metres.

Hidrogràficament, el municipi es divideix en dues conques, per una banda la riera de Cervelló i, per l’altra, la riera de Rafamans.

El patrimoni natural de Cervelló aplega una gran riquesa d’espècies florals destacades com la garriga amb romaní, les pinedes de pi blanc, l’avellanosa amb falgueres, etc. Pel que fa a la fauna, cal mencionar la presència de senglars, guineus, fagines, genetes i teixons, que troben refugi en les zones d’alzines i en les fondalades més ombrívoles. A nivell geològic trobem l’avenc d’en Roca, situat a prop del coll de l’Ordal, amb més de 60 metres de fondària i una sala subterrània.

Darrera actualització: 28.01.2022 | 13:36
Darrera actualització: 28.01.2022 | 13:36