Can Sala de Baix

Masia d’estils diversos dels segles XVII-XIX, amb una capella dedicada a la Verge de Santa Maria dels Dolors de 1734. Pertany a l’àrea fundacional del nucli del castell.

Entorn:
Situada vora dels inicis del camí que va a Torrelles de Llobregat, al sud de Santa Maria de Cervelló.

Descripció:
Masia d’estils diversos dels segles XVII-XIX. Edificació formada per dos cossos de planta rectangular amb coberta a dues vessants, amb paredats de pedra rogenca i pedrissos de cantonada. Té annexats cossos secundaris de diferents estils corresponents a les diferents èpoques. Un dels volums principals conté un gran celler. L’arc de l’entrada principal porta una inscripció: "Llorens Pujol i Pi". Dins la masia existeix un plafó ceràmic molt ben conservat, del qual es desconeix la cronologia (1700 aproximadament), de grans dimensions i on hi destaca la figura de Sant Francesc d'Assis sobre un fons de paisatge construït.

Adossada hi ha una capella dedicada a la Verge de Santa Maria dels Dolors, del segle XVIII. Les dimensions de la capella són de 8 m de longitud, 3 m d’ample i 5 m d’alçada. És d’una sola nau amb una única porta d’accés. Sobre l’arc del porxo hi ha una majòlica amb la imatge de la verge i la data de 1734. L’entrada a l’oratori, d’estil gòtic-renaixentista, te uns capitells en alt relleu molt treballats. La volta és de canó seguit amb unes llunetes. Un petit cos serveix de sagristia. No té obertures exceptuant l’accés. Quasi no hi ha presbiteri, un esglaó que separa l’altar de la resta de la capella. L’ara de l’altar està suportada per dues columnes acanalades i capitells figurats, d’estil romànic.

Estat de conservació:
Entorn: bo.
Estructura: bo.
Façanes: mitjà.
Cobertes: mitjà.
Interiors: bo.

Ús actual:
Habitatge i agrícola.

Al sud Església de Santa Maria de Cervelló - 08758 Cervelló - Barcelona (Catalunya)
Horari:  
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 20.10.2017 | 15:18